Qbullen
Kvalitet och
 Verksamhetsutvecklin
g

 

Qbullen är aktuell när man minst anar det

Februari
2024

Email:
Mr.Quality@Qbullen.com

Qbullen Rev 8.0
2007-09-18
2012-01-03
2014-08-09
2024-02-03

Copyright

Om ISO

Tillbaka

Vad är ISO?
ISO (International Organization for Standardization) är upphov till en mängd olika standards, som fått stor internationell genomslagskraft.
ISO9000 serien, världens mest välkända kvalitetsstandard, uppkom från början för att tjäna som underlag för kontraktsuppgörelser mellan kund och leverantör i kvalitetsfrågor. Det är främst tre standards man normalt refererar till i sådana sammanhang: ISO9001, 9002, 9003 som vardera är applicerbara på företag med olika inriktning. Den mest kompletta är ISO9001 som omfattar företag med verksamhet inom både konstruktion, produktion och service.
ISO9001 ställer i verkligheten mycket små krav på hur saker och ting skall utföras. Det enda den säger är att företaget skall ha klart dokumenterat sina regler och att det skall följa sina egna regler. Vissa minimikrav finns dock och till detta kommer att det finns ett antal tillämpningsföreskrifter plus ett otal tolkningar.
ISO9000 serien har ibland anklagats för att leda till byråkrati. I realiteten är det snarare så att byråkratiska organisationer har tagit ISO standarden som gisslan för att försvara sin överbyråkratisering.

Sporrad av framgångarna med kvalitetsstandarden 9000-serien tog standardiseringsorganet så småningom fram en miljöstandard med beteckningen ISO14000 serien. Även denna har blivit en fantastisk framgång.

Man kan använda ISO-standarderna på flera olika sätt: t ex för att själv pricka av om man har grepp om sin verksamhet (sk egencertifiering om man intygar det för en kund). En annan variant är att en kund använder standarden som checklista för att se om en leverantör verkar vara ett pålitligt företag (andrapartscertifiering). Om man har många kunder är självfallet dessa metoder varken särskilt praktiska eller allmänt förtroendeskapande.
Ofta ber man i stället ett särskilt auktoriserat företag att gå igenom ens verksamhet med standarden som rättesnöre. Visar det sig då att man fyller kraven (=känner till och bevisligen rättar sig efter dem) så kan det auktoriserade företaget (certifieringsorganet) utfärda ett certifikat som intygar att man i allt väsentligt rättar sig efter standarden. Detta kallas för tredjepartscertifiering. För att inte det certifierade företaget ska kunna fuska upprepas certifieringarna med jämna mellanrum. De tillämpliga standarderna kan vara 9000, 14000 eller kombinerat. Det finns även andra standards som kan ingå i certifieringen.

Den som vill ha mera allmän information om ISO och SIS (det svenska standardiseringsorganet) rekommenderas den utmärkta krönikan Standardiseringen i Sverige 1922-1992. En bok som är mycket roligare än dess namn låter antyda.

Tillbaka

Detta är den mest kompakta, fullständiga versionen av ISO9000-standarden vi känner till.
Vi distribuerade den mycket riktigt som ett litet kort till de närmast sörjande. OBS att den är baserad på den tidigare utgåvan av standarden. Detta hindrar dock inte att det är ungefär allt man behöver veta, och rätta sig efter, än i dessa dagar.

ISO i kortform

1 Företagsledningens ansvar
Ange huvudinriktning för kvalitetsarbetet. Definiera ansvaret för all personal. Utse en Kvalitetsledare, ge  honom befogenheter och medel för sitt arbete.

2 Kvalitetssystem
Skall vara heltäckande, dokumenterat och skall följas.

3 Kontraktsgenomgång
Säkerställ att du klarar av jobbet innan du skriver på.

4 Konstruktionsstyrning
Definiera vad som skall konstrueras och vem som gör vad. Verifiera konstruktionen. Hindra oöverlagda ändringar.

5 Dokumentstyrning
Styr framtagning, granskning och godkännande av dokument. Se till att rätt information finns hos rätt person vid rätt tillfälle och att den är förstådd.

6 Inköp
Ta reda på vad du behöver. Specificera behovet, välj rätt leverantör och se till att du får vad du köpt.

7 Produkter tillhandahållna av köparen
Sköt om dessa som dina egna.

8 Produktidentifiering och spårbarhet
Märk delar och material, så du vet vilka som är vad.

9 Processtyrning, tillverkning och installation
Säkerställ att processer utförs enligt rätt metod, i riktig utrustning och av kunnig personal.

10 Kontroll och provning
Var säker på att delen är riktig innan du accepterar den, och att den fungerar innan du litar på den.

11 Kontroll-, mät- och provningsutrustning
Sköt om utrustningarna och kalibrera regelbundet, så att du alltid mäter rätt.

12 Kontroll- och provningsstatus
Skilj kontrollerat från okontrollerat, godkänt från icke godkänt, provat från oprovat och fungerande från icke fungerande.

13 Behandling av avvikande produkter
Fånga upp, avskilj och granska avvikande delar innan du gör något annat. Att godkänna en avvikelse är att engångsändra konstruktionen.

14 Korrigerande åtgärder
Spåra upp och eliminera grundorsaken till alla fel.

15 Hantering, förvaring, packning och transport
Låt inte ovarsamhet mellan och efter bearbetningar förstöra bra delar.

16 Kvalitetsdokument
Dokumentera hur arbetet utförs. Spar rätt papper på rätt plats och under rätt tid.

17 Interna kvalitetsrevisioner
Följ upp att systemet är effektivt och fullgör sin uppgift.

18 Upplärning
Se till att personalen är utbildad för sitt arbete.

19 Service
Service är också produktion och skall styras på samma sätt.

20 Statistiska metoder
Använd tillgängliga hjälpmedel och tala om det för kunden.

Tillbaka     Överst på sidan

*Löpsedeln* *Nyheter* *Qvalitetsarbete  i ett stort företag* *Brödburken* *Hur kom sig Qbullen* *Nyhetsarkiv* *Några kvalitetsverktyg* *ISO* *EFQM* *Processer* *The Legal Stuff*